10 zdravých veľkonočných receptov Metabolic Balance
1. Kuskusový šalát s granátovým jablkom
70g vopred namočenej šošovice,70g kuskusu,1 šalotka,1 lyžica rasce,hrsť čerstvej petržlenovej vňate,hrsť čerstvej mäty,1 citron,soľ,mleté čierne korenie,olivový olej,zrniečka z polovice granátového jablka
2.Veľkonočné slané pečivo
100g pohánkovej múky, 100g špaldovej celozrnnej múky,100h pšeničnej celozrnnej múky,1/2 balenia droždia,1/2 lyžičky sódy bikarbóny,vegeta,soĺ, sezámové semienka,mletá rasca,mleté ľanové semienka,2 lyžice oleja
Z droždia,vody,cukru a trošku múky pripravíme kvások.Všetky druhy múky zmiešame so soľou,vegetou,sódou bikarbónou,rascou,sezamovými a ľanovými semienkami
a olejom. Pridáme kvások,postupne pridávame vodu a vypracujeme hladké cesto,ktoré necháme kysnúť 1 hodinu. Z cesta tvarujeme tyčinky a praclíky,posypeme ich soľou a upečieme v rúre predhriatej na 180 C. Ešte teplé potrieme maslom.
3.Veľkonočné šunkovo – fígové ruže.
Veľmi rýchly, netradičný a ľahký šalát. Chcete ním prekvapiť? To sa vám určite podarí!!!Potrebujeme listový zelený šalát, čerstvé figy – počet kusov podľa potreby – na jemno nakrájanú šunku. Ovocný ocot.Figy rozrežeme do kríža a opatrne rozvinieme – šunku pomocou lyžičky zatlačíme do fíg. Ružičky poukladáme na šalátové listy a ochutíme ovocným balsamicom, alebo višňovým likérom ten rozmixujem s jednou figou a šalátovým listom.to vám bude dobrotka! Keď som to prvý krát robila doma, nestihla som ani poriadne ochutnať. Verím, že si pochutíte aj vy.
4.Avokádová s kozím syrom
2 zrelšie avokáda,1 limetu,1čilli papričku, lístky čerstvého koriandra,100g kozieho syra,80g majonezy,2 varené vaječné bielky,soľ,mleté čierne korenie,2 lyžice vlašských orechov,2 lyžice olivového oleja .Avokáda pozdľžne rozpolíme a zbavíme kôstok.Pomocou lyžice vydlabeme dužinu zo šupiek a nakrájame ju na menšie kúsky..Z limety vytlačíme šťavu.Čili papričku umyjeme a zbavíme semienok a stopky. Koriander umyjeme a osušíme. Nakrájanú dužinu avokáda,čili papričku,koriander,limetkovú šťavu,kozí syr,majonézu,vaječné bielky,soľ,korenie a orechy rozmixujeme dohladka. Do hotovej nátierky primiešame nakoniec olej a podávame napríklad s ciabattou.
5.Studená uhorková polievka s citronovým olejom
Ingrediencie : 2 uhorky, 250ml rastlinná smotana,1 zväzok kôpru,1 citrón,100ml olivového oleja,soľ, listy mladých šalátov na ozdobu
Olúpané uhorky rozmixujeme so smotanou a mandľovým nápojom. Ochutíme nasekaným kôprom,citrónovou šťavou a soľou. Olivový olej zmiešame s nastrúhanou kôrou z jedného citróna a necháme odležať. Takto pripraveným olejom a šalátmi ozdobíme polievku pred podávaním.
6. Fašírky z morčacieho mäsa
1kg morčacieho mletého mäsa,zväzok jarnej cibulky,3 strúčiky cesnaku,soľ ,peper,1 ks strednej rajčiny,strúhanka z knäckebrotu
7. Cícerový šalát s avokádom
8. Cícerové placky na jarnom cviklom šaláte
350 g ciceru v suchom stave,6-8 malých jarných cibuliek,2 strúčiky cesnaku,2 lyžičky mletého kmínu,2 lyžičky koriandrových semiačok drvených,morská soľ a korenie podľa chuti
Cícer necháme namáčať celý deň alebo noc, vodu zlejeme a v čerstvej vode uvaríme tak, že najskôr ho na silnom prameni necháme zovrieť cca 10 minút a potom na miernom ohni uvaríme do mäkka. /môžeme použiť aj sterelizovaný, no placky nie sú tak chutné/ Cícer rozmixujeme so všetkými surovinami vrátane cibule, vytvarujeme male guľky, ktoré tesne pred vložením na panvicu sploštíme na placku.Na rozohriatej panvici s dvoma lyžicami oleja rýchlo opečieme z obidvoch strán a ukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie.Rúru rozohrejeme na 220 stupňov a pečieme ešte asi 15 minút, medzi tým placky aj otočíme.
Podávať môžeme na zmesi listového šalátu a cvikle.
9. Grilovaná zelenina s mandľovo – chrenovou omáčkou
Cviklu, mrkvu, stonkový zeler, kaleráb podľa vlastného uváženia,½ litra bio zeleninového vývaru,70 g mandlí lúpaných,2 lyžice ghí masla,5 lyžíc strúhaného chrenu,3 lyžice celozrnej ražnej múky,morská soľ, peper
Zeleninu krátko povaríme v bio bujóne, uložíme na gril, alebo do jánskeho skla,necháme krátko grilovať alebo zapekať v rúre pri teplote 150 stupňov. Ghí maslo rozpustíme, pridáme ražnú múku a pripravíme “zápražku”, pridáme ½ litra bio zeleninového vývaru /môžeme použiť ten, v ktorom sme varili zeleninu – pokiaľ však chceme omáčku svetlú, pripravte si nový, nakoľko cvikla zafarbí omáčku do ružova/.Ak vám nevadia kúsočky mandlí a chrenu, mandle rozmixujte a môžete na riedenie použiť časť z vývaru, potom zmes vlejte do hrnca, osolíme,okoreníme a krátko povaríme. Chren vmiešame do mierne vychladenej omáčky, aby sa nemenila jeho chuť a účinky.Ak obľúbujete hladkú konzistenciu: Mandle mixujte dlhšie, zalejte 2 dc vody a potom cez gázu prelejte a vyžmýkajte obsah do bujónu. Mixér opláchnite a úplne na hladkú kašu rozmixujte aj chren. Mandľový vývar krátko povarte a po vychladnutí vmiešajte chrenovú kašičku do omáčky. Zeleninu polejeme mandľovo-chrenovou omáčkou a ozdobíme lupienkami mandlí!
10. Svieži jarný šalát s kozím medovým syrom.
4 hrste šalátu poľníček,2 hrste púpavových listov /ak nie je – môže byť rukola/,1 zväzok červených redkvičiek,zelená jarná cibuĺka a pažítka podľa chuti,1 lyžica za studena lisovaného oleja podľa chuti
1 lyžica medu,100 g čerstvého kozieho syra
Syr roztlačíme vidličkou, vmiešame doň med a necháme chvíľu postáť.Všetky šalátové prísady natrháme na drobno, redkvičky nakrajáme na štvrťky a podľa konzistencie syra buď syr vmiešame do šalátu + použijeme olej amiešame dovtedy, kým sa syr neroztečie ako “majonéza” do šalátu. Alebo šalat zmiešame s olejom, syr lyžicou natrháme na kusy priamo na šalátovú zmes. Ozdobíme mletými orechami alebo tekvicovými semiačkami.
Zdravá výživa – Veľkonočné recepty – plnené vajíčka
Je jasné, že pod pochúťkami na stole, sa budú prelamovať stoly. Nezabúdajte na to, že aj sviatky sa dajú prežiť v zdraví a so zdravými jedlami. Aj plnené vajíčka môžu byť výživné a chutné:
Vajíčka uvaríme na tvrdo – pozor neprevárame – žĺtka musia byť uvarené krásne do žlta ….. Po olúpaní vajíčka rozkrojíme na polovicu, vyberieme žĺtka do misky a necháme ich vychladnúť. Na 5 žĺtok pridáme polievkovú lyžicu kvalitného olivového oleja, kávovú lyžičku umeo octu, kávovú lyžičku čerstvo rozdrvených horčicových semiačok /ak nemáme ocot a semiačka, pridáme 1-2 lyžičky horčice/, na jemnučko nakrájame reďkvičku, pridáme morskú soľ a drvené sušené bylinky. Môžeme aj čerstvé. Všetko spolu poriadne vymiešame a potom bielka naplníme vymiešanou zmesou a posypeme pažítkou, alebo inými čerstvými bylinkami….
Zajedáme ražným chlebíkom alebo veľkonočným čerstvým pečivom.
Pokiaľ budete vajíčka konzumovať ako samostatné jedlo, bez iných bielkovín, spĺňajú i podmienky programu metabolic balance.