Urobme si zdravšie Vianoce
Vianočný zemiakový šalát
1kg varených zemiakov,3 cibule,1 PL olivového oleja,300g bio kyslých uhoriek,1 PL nálevu z kyslých uhoriek,mleté čierne korenie,,himalájska soľ
Zálievka (množstvo upravujeme podľa chuti):
3 PL olivového oleja,2 ČL jablčného octu,1 PL bio dijonskej horčice, Mleté čierne korenie, soľ
POSTUP :
V šupke uvarené zemiaky po vychladnutí ošúpeme a pretlačíme mriežkou. Osolíme, okoreníme a pridáme nálev z kyslých uhoriek – každý podľa svojej vlastnej chuti. Najemno nakrájanú cibuľu opražíme a pridáme k zemiakom aj spolu s nakrájanými uhorkami. Pripravenú zálievku zmiešame so zemiakmi a necháme odstáť v chladničke.
Vianočná ryba v semienkovom obale
4 biele filety alebo losos,1 hrnček zmesi slnečnicových, sezamových a ľanových semienok,1 PL sušených byliniek,citrónová šťava,himalájska soľ, 1 PL olivového oleja
POSTUP :
Rybu pokvapkáme citrónovou šťavou a osolíme. Bylinky (podľa vašej chuti) zmiešame so zmesou semienok. Jednu stranu ryby obaľujeme v semienkach s bylinkami – poriadne pritlačte rukou, aby sa zmes čo najviac prichytila na rybe. Stranu, kde nie sú semienka opečieme na olivovom oleji. Pripravte si pekáč vyložený papierom na pečenie a takto z jednej strany opečené rybky dáme piecť do rúry.
Kapustnica s tempehom
1 údený tempeh,kyslú kapustu (1-2 hrste)1,5 litra kyslej vody z kapusty zo suda (ak máte moc kyslú, dorieďte si ju podľa vašej chuti čistou vodou),zemiaky podľa počtu osôb,morskú, alebo himalájsku soľ
čili korenie, alebo mletú červenú papriku,čierne korenie celé, sušené huby ( môžu byť aj šitake)
Postup:
Huby namočíme do vody na cca 30 minút. Kyslú vodu, kapustu, celé zemiaky, korenie a namočené huby dáme variť. Osolíme, pridáme štipku čili, alebo papriky podľa chuti a varíme kým sa zemiaky neuvaria. Medzitým si nakrájame na kocky tempeh a ku koncu ho pridáme do hrnca. Necháme chvíľku povariť a môžeme servírovať. Kapustnica na štedrý večer ako stvorená. Dobrú chuť.