Zelenina

Variť, či nevariť zeleninu? My odporúčame čo najviac zeleniny konzumovať v surovom stave – dlhé varenie znížuje obsah vitamínov, enzýmov a aktívnych látok…. !!! Variť by sa mala 5-7 minút.

Vedome tak znehodnocujeme jedlo na tanieri. Ideálne je zeleninu konzumovať surovú alebo blanžírovať – to znamená, že do varenia ju pridávame už po vypnutí tepla – do vody ju vnoríme na 2 minútky a vyberieme von – ostane chrumkavá, teplá a ešte stále zdravá! Tiež sa nezmení jej objem. Varením sa dokáže jej množstvo zmenšiť niekedy až o polovicu. Krásne to vidieť napríklad na špenáte, či kapuste…

 

Ak nemôžete surové množstvo zeleniny dojesť alebo nemáte naň jenoducho chuť – urobte si smooth. Rozmixovaná zelenina vás zasýti, neubudne z jej objemu vitamínov a aj posledný šalátový list tak navyjde nazmar!!!

 

Zelenina je dar prírody a je súčasťou ľudskej stravy po stáročia. Stále tvorila hlavný prísun potravy a dochucovala sa napríklad mäsom. Teda opačne, ako to poznáme v dnešnej dobe. Je pre nás nenahraditeľná a potrebná. Dodáva minerály, vitamíny, vlákninu, bielkovinu…. hlavne však pôsobí na náš organizmus zásadito. Teda značne odkysľuje organizmus. Akonáhle konzumujete zeleninu – pomáhate svojmu telu! Tak dobrú chuť!!!

 

 

avokado

Avokado

Avokádo – zrelé avokádo by malo byť mäkké – po otvorení avokádo môže sčernieť, ak necháme v jednej polovičke kôstku nesčernie tak rýchlo, prípadne môžeme do quacamole pridať citrónovú šťavu  Je plné živín a vitamínov Obsahuje 20 rôznych vitamínov a živín: Vitamín K: 26% dennej dávky Kyselina listová: 20% dennej dávky Vitamín C: 17% dennej…

Details
tekvice

Tekvica

TEKVICA Tekvica obsahuje aj veľa minerálov. Draslík so silným močopudným účinkom vyplavuje z tela prebytočnú soľ, čím zlepšuje stav pri reumatizme a dne. Okrem toho je tekvica bohatá na meď, železo a horčík. Selén pomáha pri ochoreniach močových ciest. Vysoký obsah vlákniny podporuje trávenie a chráni sliznicu žalúdka, tekvica pôsobí tiež ako jemné preháňadlo. Tekvica…

Details
cibulka

Cibuľa

Cibuľa Účinné látky Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kostí, vitamíny B,C, A i E. Cibuľa má málo kalórií, žiaden cholesterol, tuk ani sodík. Naopak je zdrojom vitamínu B6, draslíku, železa, selénu, zinku a antioxidantov. Význam pre zdravie Allicín zmenšuje riziko aterosklerózy a trombózy a posilňuje imunitný systém. Éterické oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú…

Details
pečena-cvikla

Cvikla

Účinky červenej repy na organizmu: zmierňuje infekcie dýchacích ciest predchádza zápche varená obsahuje rozpustné vlákniny, ktoré znižujú hladinu cholesterolu je súčasť diét pri ochoreniach pečene a ateroskleróze obsahuje látky s protirakovinovými účinkami odporúča sa pri odtučňovacích kúrach – vysoký obsah vlákniny, nízky obsah tuku a minimum kalórií ochorenie pečene a obličiek – zbavuje telo toxických látok šťava z…

Details
olivy

Olivy

Olivy Zelené či čierne, olivy sú dôležitou súčasťou správnej životosprávy a starostlivosti o naše telo zvonku i zvnútra …. Olivy ďalej obsahujú množstvo vitamínov, ako sú napríklad vitamín A, vitamín B, kalcium, zinok, draslík, železo alebo jód, ktoré sú nevyhnutné pre posilnenie imunity a chránia telo pred nadmernou stratou tekutín. Olivy tiež obsahujú širokú škálu minerálnych…

Details
por – zdrava výživa

Por

Por Čistí krv a črevá od baktérií a kvasiniek, podporuje činnosť tráviacich štiav a činnosť obličiek. Odporúča sa proti nadúvaniu, pri zápche, črevných kolikách a celkovej detoxikácii organizmu. Osvedčil sa aj pri „vnútornom čistení“ problematickej ple­ti.Pór obsahuje selén a je bohatý na karotény a vitamíny C a E (v zelenej časti má dvojnásobné množstvo vitamínov!)Takže významným spôsobom…

Details
rukola

Rukola

RUKOLA Rukola s minimálnym obsahom kalórií ochraňuje a lieči Vďaka nízkemu kalorickému obsahu je rukola zeleninou vhodnou do diétnych režimov. Neobsahuje tuk ani sacharidy. Je prospešná pre zdravie nielen vďaka vitamínom a minerálom, ale aj obsahu bielkovín a vlákniny. Zastúpenie minerálnych látok je skromnejšie, no napriek tomu prispieva k celovému dennému príjmu vápnika, sodíka, mangánu,…

Details
chren

Chren – zdravé jedlo aj afrodiziakum!

Chren – zdravé jedlo aj afrodiziakum! Ak sa chren vykope za splnu, je ostrejší, má väčšiu arómu i účinky! Aké? Vraj odplaší zlých duchov, ale aj choroby! Koreň obsahuje vysoký obsah C vitamínu, dokonca v takom množstve ako citrusy. Podporuje trávenie a metabolizmus, pôsobí na organizmus regeneračne a má silné antiseptické účinky. Tepelnou úpravou však…

Details
redkovky

Redkovky

Reďkovky Reďkovka červená Obsahuje vitamín C a vzácne éterické oleje. Reďkovky patria medzi prvú jarnú zeleninu, sú nízkokalorické, obsahujú málo tuku, sú vhodnou zeleninou pri redukčnej diéte. Treba ich však konzumovať s mierou, pretože vo veľkom množstve dráždia tráviaci trakt. Buľvy reďkovky tiež obsahujú horčičné silice, v ktorých sa nachádza organicky viazaná síra. Po očistení a nakrájaní cítime jej…

Details
baklažan

Baklažán

Baklažán je bohatým zdrojom minerálov – vápnika, draslíka, hořčíka, železa, mangánu a fosforu a tiež pektínov, šupka obsahuje veľké množstvo rutínu. Preto baklažán radšej nelúpeme. Soľ a citrón Ak nimi baklažán potrieme a necháme odstáť, zjemnie a stratí horkastú chuť. Olivový olej Je síce zdravý a dodá baklažánu ešte lepšiu chuť, ale neprežeňte to s…

Details