soja

Strukoviny

STRUKOVINY Patria sem hrach, šošovica, fazuľa, bôb, cícer a sója…..  Tieto bôbovité zázraky sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, škrobu, vlákniny, esenciálnych mastných kyselín, vitamínov a minerálnych látok. Zo všetkých produktov rastlinného pôvodu sú strukoviny najbohatším zdrojom bielkovín. Podľa výživových tabuliek sa v 100 g surových strukovín nachádza v priemere približne 25 g bielkovín (25 %) a dosť významnou výnimkou je…

Details
fazuľa

Fazuľa

Fazuľa   Fazuľa pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, najmä pri cukrovke. Pôsobí iba ako podporné liečivo. Okrem toho sa fazuľa používa pri zápaloch obličiek a močového mechúra, pri obličkových kameňoch,  pri liečbe dny a reumatizmu i na znižovanie vysokého krvného tlaku. Vysoká stráviteľnosť fazule podporuje jej využitie organizmom. Organizmus zužitkuje z fazule menej proteínov…

Details
natto syr

Natto syr – zázračná potravina na chudnutie,svalovú hmotu a zdravie.

Natto – fermentovaný syr zo sójových bôbov. Radí sa medzi zázračné potraviny! Vysoký podiel bielkovín a nízky podiel sacharidov ho predurčuje k osudu zdravého stravovania. Natto je syr zo sójových bôbov. Je vyrobený fermentáciou – čiže kvasením. Vďaka fermentácii sa sójové bôby stávajú  zložité bielkoviny. Tie potrebujeme na stavbu svalov, tvorbu buniek ….oceniť ho môžu…

Details

Hrach

Hrach – má vysoký obsah proteínov, minerálov a vitamínov – preto je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy, – obsahuje foláty, ktoré zabraňujú porušeniu nervovej sústavy plodu, – je bohatý na vlákninu, kyselinu listovú, provitamín A a E, – hrach obsahuje všetko, čo prospieva nášmu srdcu, – má omladzujúce účinky vďaka kombinácii horčíka a nukleových…

Details
sosovica

Sosovica

Šošovica – je bohatým zdrojom vápnika, vitamínov skupiny B, selénu, fosforu, zinku a železa, – znižuje cholesterol a zabraňuje kardiovaskulárnym ochoreniam, – obsahuje množstvo vlákniny, preto pomáha pri zápche a podporuje činnosť čiev, – obsahuje málo trieslovín, preto je ľahko stráviteľná… Má v sebe aj veľa železa, tým podporujú tvorbu, ale aj cielenú obnovu krvi.…

Details
sója ako bielkovina

Soja

Sója

 

- je zdrojom bielkovín, minerálov – vápnik, železo, fosfor, zinok, horčík, vitamínov skupiny B,

- je zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vlákniny, lecitínu a hormónu fytoestrogén,

- upravuje trávenie, znižuje cholesterol, inzulín pri cukrovke, zlepšuje činnosť pečene,

- hormón fytoestrogén pomáha pri klimaktériu…

 

strukoviny – rastlinné bielkoviny

Strukoviny

Strukoviny: Vďaka nim môžeme mať svoj jedálniček poriadne rozšírený a pestrý. Jednak pre ich širokú škálu a chuť, tiež kvôli hodnotnému prínosu zdravých rastlinných bielkovín, tukov, minerálov, vitamínov, kyseliny listovej a tiež vlákniny. Naši predkovia ich jedávali denne, dôležité je konzumovať ich správne. Je zaujímavé, že nie sú dôležité len pre ľudí ako potravina, ale…

Details