Grilovať či negrilovať
Grilujte správne! O škodlivých účinkoch grilovania snáď počul každý. Ani my vás nebudeme presviedčať o opaku. Viete si ale predstaviť leto bez poriadnej grilovačky???? Tak to poďme ugrilovať správne!
1. Vyberte a používajte správny olej. Aj ten najzdravší sa mení na nášho nepriateľa. Ideálnym je avokádový za studena lisovaný. Prepaľuje sa až pri 300 stupňoch. Ostatné sa stávajú karcinogénnymi a nebezpečnými. Dostať ho v supermarketoch i zdravých výživách, kontrolujete etikety. Stále by tam malo byť napísané, či je olej aj na prudké oprážanie a varenie určený!
Ak chcete eliminovať škodlivé účinky – môžete jedlo zabaliť do alobalu, nenechať ho tak pod priamym vplyvom dymu.
2. Vždy pri grilovaní jedzte veľké množstvo zeleniny, byliniek, ochucujte mäso drtenými horčicovými semienkami. Bežne ich dostanete všade. O účinkoch, ktoré zmierňujú pôsobenie škodlivín pri údeninách i grilovaných produktoch vedia aj výrobcovia horčíc. Treba si však kupovať nerafinované a nie priemyselne spracované. Ale ak to inak nejde vždy je lepšia konzumácia aj tej našej známej horčice ako žiadnej. Konzumujte tymián, šalviu, mätu, zelené listové šaláty a listy… všetka zelenina abylinky sú pomocníkmi v pravý čas na správnom mieste. Minerály, vláknina, vitamíny ….
3. Ak pečivo – tak celozrné – dostatok vlákniny pomôže pri trávení a zasýtení. Tiež je dôležitá informácia, že biele pečivo zhorší trávenie a viac opotrebuje klky v črevách.
Dobrú chuť pri vode i na terasách!!!!
Recepty, ktoré rozhodne na grilovačke nesmú chýbať!
Steak so zelenou zeleninou a tymiánom
- 4 plátky pravej hovädzej sviečkovej, avokádový olej, čerstvý mletý peper, morská sol, bylinky / tymián al rozmarín /
Postup :
- mäso nakrájajte na plátky/ 3,4cm vysoké/…maso na hodinu môžte naložiť do olivového oleja s tymiánom, peprom, citronovou šťavou, cesnakom,solou../naloženie je pri roštenke velmi dôležité…/
-pokial sviečkovú nenakladáte, okorente podla chuti
- uložte na gril a po chvíľke otočte alebo rozpáľte panvicu, pokiaľ ste mäso nenakladali – potrite olejom. Mäso osmažte z oboch strán,uberte oheň a osoľte.. Pokial máte radšej biftek bez krvavého stredu, opekajte 3-4 minúty z každej strany. Vždy nechajte odležať pred servírovaním 5 minút, mäso bude šťavnatejšie…
Prekladaná cvikla s mozzarelou
- mozzarela nakrájaná na kolieska, cvikla nakrájaná na kolieska, zelenina, olej, soľ, korenie, sójová omáčka, balzamico, bylinky
Medzi kolieska cvikle vložíme plátok mozzarely a upevníme špáradlom – pod grilovaciu mriežku odporúčeme dať alobal – zabránite tak znehodnoteniu jedla v prípade, že by vám z mriežky spadlo a tiež tomu, aby špáradla odolali ohňu a teplote.
Ak chcete zvýšiť chuť jedla, medzi platky cvikle pridajte aj bylinku, tymián, mätu, šalviu, medvedí cesnak. Vôňa byliniek prenikne syrom a jedlo je lahodnejšie. Po ugrilovaní poukladáme kolieska na čerstvú listovú zeleninu ochutenú balzamicom, olejom …. Celé jedlo môžeme posypať pár semiačkami a bylinkami.
Grilované marinované tofu
Tofu nakrájané na plátky, soľ, korenie, worčestrová omáčka, cesnak, zázvor, bylinky.
Deň vopred si pripravíme nálev z biobujónu, worčwstru, cesnaku, byliniek a korení podľa chuti. Tofu nakrájané na plátky v náleve necháme až do grilovačky. V deň D pláky ukladáme na gril a necháme upiecť do chrumkava. Podávame s dusenou, čerstvou alebo grilovanou zeleninou.
Na tanieri pokvapkáme olejom, ochutíme kvapkami limetky alebo citróna.