Prekyslenie? Zdravá výživa najúčinnejšia pomoc!
To, že prekyslenie je zlé vieme. Kyseliny deštrukčne pôsobia na všetko? Aj na kameň a kov! Preto o ľudskom tele môžeme hovoriť ako o zázraku! Aby sme sa však sami neničili, potrebujeme kyslosť v tele držať v rovnováhe. Prekyslený organizmus nemôže byť zdravý! Je príčinou mnohých chorôb a priberania.
              Aké sú hlavné príčiny prekyslenia?
cukor v rôznych podobách – hlavne ten rafinovaný,
priveľa živočíšnych bielkovín – preto ich treba vymieňať za rastlinné – strukoviny, hlivu…., mastné jedlá – ideálne je do stravy zakomponovať kvalitné rastlinné oleje a konzumovať ľahšie typy mäsa
              nikotín, stres a duševné problémy, ale aj hnev, závisť, zloba
              škodliviny v prírodnom prostredí,smog, pesticídy, dlhotrvanlivé potraviny, E……
 Bohužiaľ človek si škodí sám! Je preto dôležité, aby sme príjimali alkalické látky – tie si telo vyrába zo živín, ktoré príjmame. Tie kyslé si vytvára samo….
Pozrite si prehľad jednotlivých potravín, ktorý vám pomôže aspoň čiastočne sa zorientovať v tom, ktoré sú kyslé a ktoré zásadité…. Hodnoty vypovedajú o ich okysľujúcom alebo neutralizačnom účinku. Čím vyššia je – hodnota, tým viac zakysľujú …..
je dôležité potraviny navzájom kombinovať a neutralizovať…. Napríklad mäso + zelenina…..
              Ak sa kombinuje mäso a biela ryža?????   Alebo mäso so syrom alebo smotanou a k tomu ešte biele cestoviny???????
| Biele pečivo | 
                       - 10  | 
                    Šošovica | 
                       + 6  | 
                    Mandle | 
                       - 0,6  | 
                  
| Arašidy | 
                       -12,7  | 
                    Fazuľa biela | 
                       + 12,1  | 
                    Tmavá ryža | 
                       - 12,5  | 
                  
| Biela ryža | 
                       - 39,1  | 
                    Sójové granule | 
                       + 26,6  | 
                    Celozrnné cestoviny | 
                       - 2,0  | 
                  
| Biele cestoviny | 
                       - 5,9  | 
                    Knäckebrot | 
                       - 0,5  | 
                    Sójové cestoviny | 
                       - 0,2  | 
                  
| Ružičkový kel | 
                       - 9,9  | 
                    Hrášok | 
                       +5,1  | 
                    Pažítka | 
                       + 8,3  | 
                  
| Kučeravý kel | 
                       + 0,2  | 
                    Pór | 
                       + 7,2  | 
                    Jarný špenát | 
                       + 13,1  | 
                  
| Zeler | 
                       + 13,3  | 
                    Púpavové listy | 
                       + 22,7  | 
                    Uhorky | 
                       + 31,5  | 
                  
| Jablko | 
                       + 4,1  | 
                    Maliny | 
                       + 5,3  | 
                    Hrozno | 
                       + 7,6  | 
                  
| Pomaranče | 
                       + 9,2  | 
                    Citróny | 
                       + 11,5  | 
                    Sušené figy | 
                       + 27,5  | 
                  
| Mrkva | 
                       + 9,5  | 
                    Zemiaky | 
                       + 4 až + 8  | 
                    Čierna reďkovka | 
                       + 39,4  | 
                  
| Listová zelenina, vňate | 
                       ++++  | 
                    ||||
| Bravčové mäso | 
                       - 38,0  | 
                    Morské ryby | 
                       - 20,0  | 
                    Sladkovodné ryby | 
                       - 11,8  | 
                  
| Hovädzie mäso | 
                       - 34,5  | 
                    Morka | 
                       - 10,5  | 
                    ||
| Tvrdý syr | 
                       - 18,7  | 
                    Tvaroh | 
                       - 17,3  | 
                    Smotana | 
                       - 3,9  | 
                  
| Cmar | 
                       + 1,3  | 
                    kravské mlieko nehomogeniz. | 
                       + 4,5  | 
                    





