Smotanový posúch
Keď som sa o posúchy pokúšala sama – boli akési kamenné – teraz viem, že vláčnosť posúchu babina docielila pridávaním smotany:
Potrebujeme :400g polohrubej múky, pol droždia, 150 až 200 ml oleja, 1ČL kryštálového cukru, soľ, 450 – 500 ml polotučného teplého mlieka, 1 kyslú smotanu, 1 vajce, čerstý kôpor alebo pažítku, vňate a bylinky, ktoré máte najradšej.
Vo vlažnom mlieku rozrobíme droždie a necháme vykysnúť na kvások. Po vykysnutí zapracujeme do kvásku múku, soľ a olej. Dbáme nato aby bolo cesto redšie a necháme ho zapracujeme do kvásku múku, soľ a olej. Dbáme nato aby bolo cesto redšie a necháme ho cca 30 minút kysnúť. Plech vymastíme olejom, alebo dáme doň papier na pečenie, cesto vylejeme – poriadne ho musíme porozťahovať hlavne na okrajoch až dohora. Rozmiešame vajíčko a smotanu, pridáme korenie soľ a bylinky. Tie však môžete pridať až po upečení, búdú čerstvé, voňavé a môžete si ich podľa chute striedať.Zmes rozotrieme na posúch a pečieme na 180 stupňoch asi 20 minút.