Jablko – symbol zdravej výživy a diéty.
Na prelome 19. a 20. storočia sa na Slovensku pestovalo vyše 300 odrôd jabloní, dnes je to už len asi 50, aj to prevažujú zahraničné, pričom na pultoch obchodov sa pravidelne objavuje približne len 8 až 10 hlavných sort. Pritom tie tradičné sú práve najvhodnejšie na konzumáciu a posilnenie zdravia, imunity.Modernejšie a šľachtené odrody podstatne zaostávajú v obsahu nutričnej hodnoty, častokrát sú alergénmi a spúšťačmi problémov. Stojí za to nahliadnúť do záhrad a sadov starých mám, zozbierať možno na pohľad nie vábnu úrodu. Každé jabĺčko starej odrody je balzamom pre naše telá.
10 zarúčených benefitov tradičných odrôd jabĺk!
1. Regulujú chod mnohých orgánov.
2. Sú bohaté na pektín, ktorýpovzdbudzuje činnosť čriev, pomáha vyprázdňovaniu. Aby to tak skutočne
bolo, odporúčame konzumovať jablká v surovom stave. Tepelnou úpravou sa táto schopnosť
vytratí.Už dávno je známe aj to, že fantasticky pôsobia pri zápaloch čriev u detí i dospelých.
4. Pektínu môžeme ďakovať aj za schopnosť na seba naväzovať tuky priamo v žalúdku, vylučovať ho a
tým má aj schopnosť napomáhať pri znižovaní cholesterolu v tele.
3. Jablká pohlcujú jedovaté látky. Ocenia to hlavne ľudia trpiaci dnou, obličkovými alebo žlčníkovými
kameňmi, kožnými problémami či reumou.
4. Jablká obsahujú cenné minerálne látky: draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo, síru a mangán…..
5. Obsahujú celulózu a enzýmy podporujúce trávenie, vitamín C, provitamín A a vitamíny skupiny B.
6. Kyseliny jablka majú alkalizujúce účinky v krvi a v tkanivách
7. Pravidelnou konzumáciou pomocou výživných látok má jabĺčko schopnosť masírovať a očisťovať
ďasná, zuby, dokonca aj ich vybieľovať.
7. Obnovujú črevnú flóru, črevnú sliznicu, pôsobia posilňujúco na imunitu.
8. Jablká pomáhajú pri chorobách srdca, pri vysokom krvnom tlaku, obehovom a cievnom systéme.
9. Ázijskí vedci i liečitelia sú presvedčení o blahodárnych účinkoch pri depresii, zlých psychických
stavoch … dokonca lúpanie jabĺk zaradzujú do ozdravných terapií!
10.V neposlednom rade pôsobia proti obezite – už aj kvôli vyššie uvedeným bodom, avšak aj z nutričného hľadiska. Urýchľujú látkovú výmenu, zvýšujú detoxikáciu organizmu ….
Staré odrody jabĺk spĺňajú všetky krytéria na to, aby aj naďalej jablká ostali “domácim lekárom”. Sú ľahšie stráviteľné ako nové odrody, nesprávajú sa ako alergény.
Viete ktoré to sú?
Spomínate si napríklad na Boskoopské kožovky? Drsné na pohľad, no ako hodváb vo vnútri, s vôňou a chuťou skutočne nezameniteľnou! Doteraz sú žiadané v gastronómií, pretože ich nezameniteľná chuť je okázalým prostriedkom, ako ulahodiť aj tomu najnáročnejšiemu klientovi – či už ako omáčka k červeným mäsám, alebo pudingy, či škoricové dezerty … sú v gastronómií zážitkom.
Coxové renety nám všetkým pripenú pobehovanie v sadoch, záhradách …. šťavnaté a každým zahryznutím sladké a aromatické.
Libernáče, jonatánky,kardinál pásikavý … to všetko by sme teraz asi márne hľadali na pultoch predajní. Stojí za to osloviť farmárov, zabehnúť na trhoviská, poprosiť známych…
Čo je trendy, moderné, šľachtené? Všetko čo je dostupné v supermarketoch – Elstary, Jonagoldy,Golden delicious – zväčša krásne červené alebo zelené, zlaté – lesknúce sa, takmer dokonalé …. avšak len na povrchu. To čaro a duša sa z týchto odrôd vytratilo!
About the author
.... s nami stúpate na výslnie!
Podobné