Hliva ustricová na grile so zeleninovým šalátom Ingrediencie: hliva ustricová, 50 ml vývaru v prísnej fáze – v štvrtej možno zameniť sa kvalitné biele suché víno, čerstvá petržlenová vňať alebo bazalka, soľ, čerstvo mleté farebné korenie, po prísnej fáze možno pridávať olej… Všetk suroviny zmiešame a napacujeme hlivu – môžeme ju takto nechať hodinku…
DetailsHuby
môžu aj liečiť. Ich liečivá zložka glukán sa využíva mnoho storočí na liečbu alergie, astmy, aterosklerózy, nespavosti, infekcií, tuberkulózy, ako aj rakoviny.
Huby sú súčasťou živej prírody a dnes sa vo veľkom pestujú aj ako poľnohospodárska plodina. Vyprážané bedle, mäso na dubákoch či hlivový guláš s haluškami potešia každého gurmána. Huby však majú významný liečebný účinok, najmä pri prevencii chorôb. Preto ich dnes skúmajú prírodovedci aj farmaceuti a stávajú sa súčasťou viacerých prípravkov súvisiacich najmä s podporou imunity. Hoci napohľad tieto prírodné lieky vôbec nemusia vyzerať lákavo, ich účinky na ľudský organizmus sú známe už roky.
Shii-take
Liečili sa ňou ľudia v Hirošime, ktorí trpeli chorobou z ožiarenia, mali zničenú kostnú dreň a biele krvinky. Shii-take obsahuje glukán lentinan, ktorý je dnes v Japonsku patentovaný ako liečivo a je schopný štartovať imunitný systém. Druhou významnou zložkou tejto huby je eritadenín, ktorý ma protivírusové účinky.
Hliva ustricová
Drevokazná huba, zdroj Beta-glukánu, ktorý aktivuje obranné bunky makrofágy. Z hlivy ustricovej sa získava imunoglukán, ktorý sa používa ako doplnok liečby porúch a zlyhávania imunity.
Huby
Huby môžu aj liečiť. Ich liečivá zložka glukán sa využíva mnoho storočí na liečbu alergie, astmy, aterosklerózy, nespavosti, infekcií, tuberkulózy, ako aj rakoviny. Huby sú súčasťou živej prírody a dnes sa vo veľkom pestujú aj ako poľnohospodárska plodina. Vyprážané bedle, mäso na dubákoch či hlivový guláš s haluškami potešia každého gurmána. Huby však majú významný…
Details