
Ako správne variť celozrnné obilniny
Najväčším prínosom celozrných obilnín je, že sú komplexným zdrojom sacharidov - zdrojom energie pre naše telo a myseľ.Celé zrno je najsiľnejšou potravinou na ich očistu. Okrem toho sú obilniny zdrojom bielkovín, telu prospešných tukov, vitamínov a minerálov.
2. Premyjeme 3x studenou vodou.
3. Namáčame do studenej vody na určenú dobu (len keď to recept požaduje). Vodu nezlievame, nemiešame. Na namáčanie používame toľko vody, koľko je doporučené na varenie.
4. Varíme v uvedenom pomere s vodou na miernom ohni. (bez prísad).
5. Keď začne obilnina vrieť, zberáme penu, ktorá sa tvorí na povrchu. Túto penu vyhadzujeme.
6. Po 5 minútach varu pridáme štipku soli, ak varíme v tlakovom hrnci, hrniec natlakujeme, oheň stiahneme na minimum. Pod hrniec dáme rozptyľovaciu sieťku (keď varíme na plyne) a varíme požadovanú dobu. Para z hrnca nesmie syčať, lebo by nám obilnina prihorela. Ak varíme v bežnom hrnci, dáme si pozor na dostatočné množstvo vody, aby obilnina neprihorela.
7. Keď sa obilniny “usmievajú”, zrno je puknuté po celej dĺžke, obilnina je dobre uvarená.