
Ako schudnúť a udržať si hmotnosť? Ako nám môže prospieť alebo ublížiť pitie štiav, či smoothies? Pomer sacharidov a vlákniny sa spracovaním čerstvého ovocia a zeleniny mení …
Prečo by sme mali jesť surové ovocie a zeleninu? Tak minimálne preto , že ovocie a zelenina obsahuje vysoký podiel vitamínov, minerálov a vlákniny.
Ovocie a zelenina obsahuje minimálne 5 dôležitých látok , ktoré majú veľký význam pre náš organizmus
1. Vitamíny, ktoré majú posilňujúce a antioxidačné vlastnosti pre náš organizmus
2. Minerálne látky, ktoré ovplyvňujú biochemické procesy v tele
3. Vlákninu, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu čriev a žalúdka
4. Mastné kyseliny obsiahnuté v šupke plodov
5. Fruktózu a iné jednoduché sacharidy, ktoré sú významným zdrojom energie
Čo sa deje, ak konzumujeme čerstvé ovocie a zeleninu?
Význam ovocia a zeleniny v strave si uvedomuje každý a paradoxom je, že my ľudia, si často volíme a zjednodušujeme cestu v domienke, že svojmu telu prospejeme, často je ale opak pravdou.
Naša strava by mala obsahovať vysoký podiel surového ovocia a zeleniny hlavne z výživového hľadiska. Odšťavované, mrazené alebo tepelné upravované sú už svojím spôsobom ochudobnené a všetky významné látky a tiež sa ich spracovaním mení Glykemický index /ľudovo povedané – rýchlosť, ktorým sa cukor – sacharid vstrebáva do krvi/ … od toho potom závisí – koľko sa do tela vyplaví inzulínu a na ako dlho nás strava nasýti, alebo spôsobí hlad.
Ak konzumujeme surovú zeleninu a ovocie – sme nútení prežúvať, hrýsť a tým pádom aktívujeme enzýmy už v ústnej dutine, tie nám štiepia sacharidy a škroby. Ak príde takto rozžutá strava do žalúdka, samozrejme sa ešte viac štiepi a až tak sa cukor vstrebe do krvi. Samotný tento proces aktivuje organizmus a ten musí vydať určitú námahu na to, aby cukor rozkladal a samozrejme viac času. Je to ten najprírodzenejší proces a telu prospešný.
Nevýhody? Na jedlo vo vysokej miere nemáme čas! Hlceme, neprežúvame, konzumujeme málo zeleniny i ovocia!
Aj z toho dôvodu často siahame po úpravách v presvedčení, že do tela dostanem za krátky čas viac vitamínov, výživy…. Lisujeme, odšťavujeme, mixujeme… Tak sa na to spoločne pozrime:
Ovocné a zeleninové šťavy: Čo sa deje – ak ovocie lisujeme a odšťavujeme?
Najkvalitnejšia šťava sa získava ak sa použije odšťavovač na báze lisu a z chemickej analýzy vyplynulo že pri hydraulickom spracovaní ovocia získavame dvojnásobné množstvo šťavy. Pri pití štiav je trávanie zredukované na minimum. Je rozdiel medzi ovocnou a zeleninovou. Oproti zeleninovým, ovocné šťavy obsahujú oveľa viac sacharidov – cukrov! Tým, že sú vlastne vylisované, nespústime ani enzýmy – pretože len pijeme, nežúvame, cez ústnu dutinu len nápoj prejde do tráviaceho traktu a je pripravený tak, že cukry sú naštiepené a rozložené – rýchlo sa vstrebávajú do krvi, telo s nimi už nemusí nič robiť, avšak glykémia v krvi veľmi rýchlo stúpne. O chvíľu už môžeme pociťovať hlad a prebytok cukru sa nám pekne uloží do tukových zásob.
Ak sa rozhodneme pre pitie šťavy raz za čas – vôbec to nevadí. Ak sa ale prikloníme k tomu, že ich pijem veľa a hlavne ovocných – ochudobňujeme sa o vlákninu, tá sa vlastne lisovaním oddelí, príjimam zbytočne veľa cukrov v tej najjednoduchšej podobe /to sme si vysvetľovali tu/. Ak šťavu, tak zeleninovú – zvýši sa síce jej glykemický index – no hodnoty nie sú tak vysoké ako u ovocných. Šťavu treba vypiť hneď po vylisovaní – inak oxiduje! Veľmi často sa stáva, že práve pri redukovaní hmotnosti práve nadbytočná konzumácia ovocných štiav blokuje odbúravanie tukových zásob.
Nevýhody : Už polhodinu po príprave sa enzymatická aktivita takto upravených štiav zníži o 50 %. Preto ju jednoducho po vylisovaní ihneď vypime. Ochudobňujeme sa tiež o zdraviu prospešnú vlákninu pektín nachádzajúcu sa v šupe ovocia a zeleniny, ktorá napomáha tráveniu, pohybu čriev, a tým aj vyprázdňovaniu.
Ovocné a zeleninové smoothies: Čo sa deje – ak ovocie a zeleninu mixujeme?
Smoothies alebo aj mixované ovocné a zeleninové šťavy sa dnes tešia veľkej obľube a stúpajúcemu trendu spracovania ovocia a zeleniny. Smoothies sa vyznačujú nielen vysoký obsahom vitamínov a minerálov ale aj obsahom vlákniny , čo nám chýbalo pri lisovaní a odšťavovaní. Pitie týchto mixovaných nápojov má pre náš organizmus nielen výživový ale má aj očisťujúci charakter. Má pozitívne účinky nie len na trávenie ale aj na detoxikáciu organizmu. Tiež viac zasýtia. Tým, že sú mixované, sú čiastočne naštiepené, telo ešte stále musí spracovávať vlákninu….. takže vstrebávanie do krvi trvá dlhie. Pri ovocí však narážame na ten istý problém, ako u štiav – tak či tak príjmame veľa cukru. Pri zelenine sa takto obávať nemusíme. Patríte ale k tým, ktorý smoothie konzumujú bez ovocia? Len čisto zeleninové?
Čo teda z tohot vyplýva? Ako si dopriať a nepribrať?
1.Ideálne je – ak si na jedlo nájdeme čas a zapájame do činnosti už tráviace enzýmy v dutine ústnej – teda prežúvame.
2.Šťavy nekonzumujme vo vysokej miere – doplňme pohár k raňajkám alebo obedu, počas dňa konzumujme a žuvajme čerstvé ovocie a zeleninu.
3.Ak žuvať nemôžeme – boľavé zuby, ďasná, protézy – voľme si smoothie, nie šťavy.
4.konzumujme viac zeleninových ako ovocných nápojov.
5.Ak mám chuť na smoothie ovocné a ovocno zeleninové, doplňme k nemu už len bielkovinu – mäso, syr, jogurt, …. ktoré sme nútení trochu aj prežúvať a vnímajme nápoj ako súčasť hlavného jedla – vynechajme iné škroby – chlieb, zemiaky, ryžu…
6. Ak chcem redukovať hmotnoť – mixované ovocie je zradná a mýlna predstava o dosiahnutí cieľa! Telo potrebuje hlavne bielkoviny a tuky!!!!
7.Vyberajte si ovocie s nízkym glykemickým indexom: melón, papáyu…
Ak mi smoothie chutí, nepotrebujem redukovať hmotnosť – môžem sa prikloniť ku mixu – ovocie a zelenina – ovocie naozaj len na mierne dochutenie. Ak konzumujem ovocné a mixované nápoje – môžem do nich pridať trochu kvalitného oleja – teda tuku – zvýši sa tým pocit zasýtenia a zníži glykemický index – rýchlosť vstrabávania do krvi. Telu robte svoju stravu pestrú – konzumujte bielkoviny a k nim dopĺňajte zeleninové alebo ovocnozeleninové nápoje.