
Hovädzí steak na zeleninových grilovaných hoblinách
Hoci patrí mäso k potravinám, o ktorých sa vedú mnohé diskusie. Má mnoho zástancov i odporcov. Pre milovníkov mäsa, dobrých a rýchlych receptov bude tento typ jedla chutnou voľbou. Pre vysoký obsah bielkovín a kvalitných aminokyselín je obľúbené u športovcov, milovníkov fitness, je vhodný na paleo stravovanie, rôzne redukčné programy, bielkovinové diéty …. Sacharidy nie sú potrebné – z tejto dávky jedla si ich tak či tak dokáže vyrobiť telo samo.
Potrebujeme : šťavnatý steak z hovädzej sviečkovice, ak je niekto zaradený v programe metabolic balance – použije druh a gramáž podľa svojho plánu. Baklažán, cuketu, mrkvu, červenú cibuľu, bylinky, morskú soľ, korenie, tamari – sójovú omáčku.
Na steak si pripravíme marinádu z oleja,korenia a soli, necháme chvíľu marinovať a dáme grilovať na panvicu potretú olivovým olejom, grilujeme podľa chuti, na stredne prepečený až prepečený steak.
Baklažán, mrkvu, cuketu, cibuľu pripravíme pomocou škrabky na rezance či hobliny, oblanžírujeme – aby v zelenine ostalo čo najviac vitamínov, alebo orestujeme na teplej panvici tak, že ju len mierne prehrejeme – ideálne do 40 stupňov, ochutíme sój. omáčkou, korením, bylinkami. Steak položíme na takto pripravenú zeleninu a môžeme sa pustiť do šťavnatého obeda, či večere.