
Ako vyberať oleje a tuky na varenie zdravej stravy? Ktoré sú najvhodnejšie na chudnutie a udržanie si zdravia?Dobré a zlé oleje?
Podľa nasýtenia mastnými kyselinami rozoznávame tuky a oleje určené pre studenú kuchyňu a pre teplú kuchyňu.
Bod zadymenia, je bod pri ktorom tuk začína dymiť, začína jeho chemický rozklad a tým v ňom vznikajú karcinogénne látky škodlivé pre náš organizmus. Takto prepálený olej nie je vhodný pre zdravú výživu , a je lepšie ho vyliať.
Pri akej maximálnej teplote používať oleje?
Arašídový olej nerafinovaný 160 ̊ C
Arašídový olej rafinovaný 200̊ – 203 ̊C
Avokádový olej nerafinovaný 270 ̊ C – 300 ̊ C
Ghee 200 ̊ – 250 ̊ C
Kokosový nerafinovaný olej 180 ̊ C
Kokosový rafinovaný olej 230 ̊ C
Konopný nerafinovaný olej nezahrievať
Kukuričný nerafinovaný olej 160 ̊ C
Kukuričný rafinovaný olej 200 ̊ – 230 ̊ C
Ľanový olej nerafinovaný nezahrievať
Mandľový olej nerafinovaný 190 ̊ C – 200 ̊ C
Mandľový olej rafinoavný 250 ̊ C
Maslo 150 ̊ C
Maslo Ghí (prepustené) 200 ̊ C – 250 ̊ C
Olej z tekvicových semienok nerafinovaný 140 ̊ C
Olej z lieskových orechov nerafinovaný 140 ̊ C
Olej z vlašských orechov nerafinovaný nezahrievať
Olivový olej extra virgin 160 ̊ C – 190 ̊ C
Olivový olej virgin 210 ̊ C
Olivový olej Pure 201 ̊ C
Palmový olej alebo tuk (neexistuje za studena lisovaný) 210 ̊ C
Rastlinné olejové zmesi (bežne dostupné v obchodoch, balené v PET fľašiach ) 160 ̊ C
Repkový olej Canola 240 ̊ C
Repkový olej nerafinovaný 170 ̊ C
Sadlo 180 ̊ C
Sezamový nerafinovaný olej 150 ̊ C – 175 ̊ C
Sezamový rafinovaný olej 210 ̊ C
Slnečnicový olej nerafinovaný 110 ̊ C
Slnečnicový olej rafinovaný 230 ̊ C
Slnečnicový olej s vysokým obsahom olejovej kyseliny 180 ̊ C
Sójový olej nerafinovaný 160 ̊ C
Sójový olej rafinovaný 230 ̊ C
Svetlicový olej ( známy aj ako saflorový, alebo bodliakový) 110 ̊ C
Svetlicový olej rafinovaný 250 ̊ C