
Potraviny majú svoju termiku.Ovplyvňuje naše zdravie.
Termický efekt jednotlivých potravín buď spomaľuje alebo aktivuje metabolizmus. Táto energia nemá nič spoločné s teplotou ako takou. Okrem nutričnej hodnoty jednotlivých pokrmov rozlišujeme v strave teda to – či účinok potraviny je zahrievajúci na organizmus alebo naopak ochladzujúci. Podľa potreby si ich potom vieme v jednotlivých jedlách pekne nakomponovať a využiť energiu vo svoj prospech. Po zjedení každej potraviny organizmu ostáva buď studený alebo teplý pocit. Pokiaľ tomu nevenujeme pozornosť ani si to neuvedomujeme – v praxi to však môže znamenať to, že po zjedení určitej potraviny sa nám horšie spí – lebo sme ju nepripravili na spánok, ale naopak nabudili. Inokedy zasa skonzumujeme niečo, čo nás úplne dostáva do útlmu a my naopak potrebujeme byť fit a vitálny….
Z dlhodobého hľadiska to znamená napríklad to, ža ak konzumujem potraviny nevhodné – som chorľavejší, náchylný na choroby, unavený ….
Typickým príkladom sú deti a dospelý v období ochladenia – jesene, zimy. Posilňujeme svou imunitu na základe odporúčaní a obsahu rôznych vitamínov v ovocí – napríklad citrusových plodov, banánov …. Sú to však potraviny, ktoré majú ochladzujúci efekt. Ak sa vonku ochladí a my telo ochladzujeme aj zvnútra – nemá šancu byť v pohode. Ani vitamíny v ňom nestačia na to, aby vykryli jeho termickú potrebu. Ak je telo nastavené správne aj z hľadiska termiky, dokáže využívať potenciál stravy. Ak nie – nepomôže to! Preto by ste mali aj vy dostávať rady šité na mieru vám, vášmu metabolickému typu a dokonca aj na jednotlivé ročné obdobia.
V zime by sme mali konzumovať viac otepĺujúcich potravín a naopak v lete ochladzujúcich. Môžu sa medzi sebou a miešať alebo termicky vyvažovať jednotlivými druhmi korenín, byliniek …..
Termiku alebo energiu neovplyvnite varením a zohrievaním. Je to mýlna predstava. Raz keď je napríklad zelený čaj osviežujúcou potravinou a zalejete ho síce na pocit teplou vodou – jeho termiku to nezmení a pôsobí na organizmus oschladzujúco. Ak však doňho pridáme ďumbier alebo zázvor – oteplíme ho.
Potraviny z hľadiska čínskej medicíny delíme do 5 skupín:
Ochladzujúce, osviežujúce, neutrálne, zohrievajúce a horúce.
Je tu náhľad aspoň na pár potravín.
Ochladzujúce, vlhké potraviny prinášajú do organizmu jin energiu a suché, zahrievajúce potraviny nám zaisťujú jang energiu.
jangová – pečenie, smaženie, grilovanie
jinová – varenie, dusenie, para
Jin a jang energia je často prirovnávaná k hore, kde na jednej strane je slkom prežiarená /jang/ a na druhej tmavá a tienistá/jin/
Cieľom vyváženej stravy je vlastne docieliť v tele harmóniu.
Typ fyzickej konštrukcie človeka je jedným z kľúčových faktorov, podľa čoho si veberať vyberať stravu:
horúci, studený,vlhký, suchý, nedostatočný, nadmerný – v praxi ide zväčša o kombinované typy.
Strava ma byť pestrá, vyvážená, ľahko stráviteľná a asi 60% stravy by malo byť na tanieri zo skupiny neutrálnej.
Organizmom prúdia dve energie:
vrodená čchi /prenatálna/
získaná čchi /stravovaním, dýchaním, vodou … – postnatálna/
Tiež je dôležité ich smerovanie telom: hore, dole, dovnútra, von
Päť elementov
ide o päť energetických kvalít alebo vplyvov, ktoré nás obklopujú:
drevo, oheň, zem, kov, voda
Tieto elementy sa navzájom podporujú a v presne danom poradí striedajú v priebehu dňa, roka i ľudského života. príprava zdravotne prospešného jedla je ideálne pri varení napodobňovať tento proces následnosti. Prakticky to znamená prípravu vyrovnaného jedla, obsahujíceho všetkých 5 elementov a v ideálnom prípade i pridávanie jednotlivých surovín v recepte v správnom poradí. Každému elementu sa ďalej pripisuje určitá chuť, pôsobenie v organizme, súvislosť s určitým orgánom v tele a s emóciami.
Chuť potravín je to, čo nám pri jedle v prvom momente rezonuje ako prvé a dosť dôležité:
kyslá (jinová, sťahuje dovnútra a dole, využíva sa u nadmerného potenia, výtokov, poklesu orgánov, hnačiek, …; patria sem citrusy, letné jablká, šípky, …)
sladká (mierne jangová, “plná” u obilnín, lebo dobre nasýtia a dodávajú čchi, “prázdna” u ovocia a čokolády, lebo nasýtia len na krátku dobu a uberajú čchi; pôsobí smerom mierne hore, uvoľňuje a posilňuje fyzicky aj duševne, maximálne zvlhčuje, poškodzuje však obličky)
slaná (pôsobí smerom dole, zmäkčuje a zvlhčuje, ma pozitívny účinok na malé nádory, …)
pálivá (rozhýbe čchi smerom von, čiže otvára póry, napomáha poteniu, povzbudzuje trávenie, odľahčuje,…; patrí sem reďkovka, fenikel, chren, zázvor, škorica, klinček, kardamom, …)
horká (smeruje dovnútra a dole, vysušuje a ochladzuje, znižuje krvný tlak, horúčku, prekyslenie žalúdka, …; patrí sem zelerová vňať, chmeľ, púpava, ružičková kapusta, žito, hlávkový šalát, palina, …)
Brať na toto všetko ohľad a nakomponovať ideálne jedlo je doslova umenie a chce to zručnosti a skúsenosti. Hlavne správmu diagnostiku organizmu. A ak sa chcete o tomto poradiť – navštívte nás alebo kontaktujte