
Sacharidy, bielkoviny, tuky – ale aj obsah soli alebo sodíka v strave má výrazný vlyv na chudnutie a zdravie!
Pri chudnutí strážime sacharidy a tuky, počítame kalórie, mnohí preratávajú príjem a výdaj energie, často sa opomínajú aj iné vplyvy a nežiadúce účinky. Pri redukčných a ozdravných plánoch je nutné sledovať aj príjem sodíka. Stáva nepriateĺom ľudského organizmu presne tak ako cukor alebo tuk. Nie len obsah sacharidov, bielkovín a tukov je dôležitý. Sodík, aditíva – teda E…. tentokrát sa budeme venovať práve soli:
Sodík je nevyhnutný pre ľudské telo práve kvôli hospodáreniu s vodou, reguluje jej činnosť, zodpovedá za pripustnosť membrán a acidobazickú rovnováhu – teda udržiavanie pH v krvi!
Pracuje v súčinnosti s draslíkom. Pokiaľ príjmame v strave viac sodíka a neustrážime pomer s draslíkom – voda v organizme sa transportuje do medzibunečného priestoru a naša hmotnosť sa zvyšuje, telo “zalieva” voda. Prejavuje sa to naliatím a púchnutím končatín, často celého tela. Napriek tomu, že neide o podkožný tuk, hmotnosť a cm rastú.
Draslík zohráva dôležitú úlohu v nervovej sústave – vedie nervové vzruchy, reguluje srdečný tep a tlak, reguluje vodu dnu v bunkách, napomáha detoxikácií.
Konzumovať by sme mali potraviny, ktorým hovoríme “nízkosodíkaté” – ovocie, zeleninu, strukoviny a nevynechávať tiež potraviny bohaté na draslík. Sodík alebo soľ je nenápadne ukrývaná v pečive a pekárenských produktoch, údeninách, syroch, v pokušeniach v podobe lupienkov, orieškov..… mnoho sodíka obsahujú instantné potraviny a polotovary, E – pridávané do potravín a samozrejme minerálky, samozrejme kuchynská soľ ako taká…
Keď chceme príjem sodíka eliminovať – môžeme klasickú kuchyňskú soľ vymeniť za morskú alebo čiernu, využívať fermentované sójové potraviny – miso pastu, alebo sójové omáčky, tiež morské riasy. Jednoducho ich môžeme variť v jedle, alebo nabobnané rozmixovať a urobiť zálievku na šaláty alebo mäsá….
Denný príjem sodíka pre by mal byť asi 500 mg /t.j.1,25 g kuchynskej soli/ a u vysokoaktívnych jedincov,športovcov, fyzicky vyťažených osôb môže byť až 2000 mg. Denný príjem draslíka 2,5 – 3,5 g.
Nadbytok sodíka spôsobuje – zavodňovanie organizmu, to môže samozrejme vyústiť do hypertenzie – vysokého krvného tlaku. Môže sa poškodiť žalúdočná stena, zvýšiť krehkosť a lámavosť kostí – pretože sa z nich odburáva vápnik. V neposlednom rade sú preťažované obličky, dokonca môže dochádzať k tvorbe kameňov!
Nedostatok sodíka paradoxne nevzníka jeho nedostatočným príjmom, ale tým, že je zadržiavaný vo vode, aleebo nadmerným vylučovaním – potením, zvracaním…. poruchách obličiek a samozrejme u aktívnych ľudí.
Deficit sa môže prejaviť bolesťami hlavy, kŕčami, nevoľnosťou… Stačí ho však príjimať v strave a v správnej podobe.
Príjem sodíka je však v našej krajine celkovo nadbytočný. Dokonca ho niekoľko násobne prekračujeme. V akých množstvách a kde sa ukrýva? Ktoré potraviny sú bohaté na draslík?