
Sacharidy a glykemicky index potravín zohrávajú pri štiepení stravy výraznú a dôležitú úlohu! Vyberať si potaviny s nízkym glykemickým indexom sa opláca
Čo to ten glykemický index vlastne je??
Glykemický index – Tento index vyjadruje rýchlosť za akú sa sacharidy obsiahnuté v potravine premenia v tráviacom trakte na glukózu , ktorá sa potom dostáva do krvného obehu. Laicky vysvetlené, čím rýchlejšie sa dostane glukóza do krvného obehu, tým vyšší glykemický index má daná potravina. To zasa znamená, že pocit hladu sa dostaví skôr
Čo to znamená v praxi pre nás?
Ak si vezmeme dvoch ľudí a budú spoločne držať diétu s rovnakým príjmom energie , viac schudne ten, ktorý bude využívať vo svojom jedálničku potraviny s nižším glykemickým indexom. Ak konzumujeme potraviny s vyšším glykemickým indexom, prijímame do tela jednoduché cukry a nestráviteľnú vlákninu , pociťujeme častejšie nutkavý hlad, častejšie jeme, častejšie maškrtíme, a tým pádom aj priberáme, hladina cukru nám v krvi stúpa , načo reaguje slinivka brušná , vyplavuje inzulín do krvi , ktorý zaisťuje pokles cukru v krvi , jeho presun do buniek a ukladanie do tukových zásob. Preto aj za krátky čas hladina cukru v krvi klesá a my …Preto je dôležité vyberať si potraviny s nižším glykemickým indexom . Čím nižší glykemický index má potravina , tým dlhšie trvá telu kým si prijatý cukor telo rozloží, tým dlhšie trvá
Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú vo všeobecnosti zdravšie, majú viac vlákniny, prispievajú k vyrovnaniu hladiny cukru v krvi , majú preventívne účinky pred ochoreniami cukrovky, rakovinou hrubého čreva , nadváhou…
SACHARIDY S NÍZKYM GLYKEMICKÍM INDEXOM VHODNÉ DO REDUKČNÝCH PLÁNOV,JEDÁLNIČKOV,PROGRAMOV METABOLIC BALANCE a POSILNENIE ZDRAVIA:
Glykemický index GI – je to číslo od 1 do 100 a uvádza a podľa toho ako rýchlo sa cukor v potravine vstrebáva a ako ovplyvňuje hladinu glukózy v krvi.
s nízkym glykemickým indexom (< 55) so stredným glykemickým indexom (56 – 69) s vysokým glykemickým indexom (> 70)
Jedálničky, recepty na chudnutie, ale aj strava pre diabetikov, deti, športovcov si vyžaduje tie zložitejšie reťazce sacharidov – s nízkym GI.